I dag er det fakturasystemet Systima jeg skal teste. Dette er et nytt fakturasystem som så dagens lys i 2020. Fakturasystemet reklamerer med at det er helt gratis for bedrifter og privatpersoner. 

Det første jeg gjorde var å opprette en brukerkonto, dette gikk raskt og uten noen komplikasjoner. Jeg fikk etter kort tid tilsendt en aktiveringslenke på min e-postadresse. Da jeg hadde aktivert brukerkontoen var det tid for å teste fakturasystemet. 

I dette systemet kan du opprette ett eller flere selskaper, og for hver av disse kan du fakturere og administrere selskapets kunder og produkter. 

Det blir veldig raskt tydelig at dette systemet er nytt og at det ikke har like mange funksjoner som mange av sine eldre konkurrenter. Her finner du kun det mest nødvendige, slik som produkter, kunder og faktura.  

Først opprettet jeg en kunde og et produkt. Dette gikk veldig raskt og etter en liten stund var jeg klar til å sende min første faktura. 

Under oppretting av den nye fakturaen oppsto det et par utfordringer. Det var et f.eks. et valg som heter “Ny fritekst-linje«, da jeg brukte dette måtte jeg likevel legge inn pris og mva. Så den fikk jeg ikke til å virke. Det er heller ikke mulig å endre teksten på varelinjen til noe eget. 

Det var også flere funksjoner jeg forventet å finne som ikke var her. Det var f.eks. ikke mulig under opprettingen å forhåndsvise fakturaen, ikke mulig å lagre som kladd og det var kun mulighet for å sende fakturaen til kunden på e-post. 

I disse dager da det er påkrevd at statlige og kommunale virksomheter kun skal motta faktura i EHF formatet er det for dårlig at dette ikke er støttet. 

Fakturasystemet har en fin og ryddig fakturaoversikt, der det er lett å holde oversikten over de forskjellige fakturaene og statusen som de har. Registrere en innbetaling er også veldig enkelt og raskt. 

Opprette kunder, varer og sende faktura er stort sett alt du kan gjøre i systemet på nåværende tidspunkt. Systemet er så mangelfullt, og har så få valg at det er helt korrekt det Systima skriver på sine hjemmesider “systemet er så enkelt at du klarer alt selv

Konklusjon

Da dette er et nytt fakturasystem så vil det selvsagt være mange funksjoner som ikke er på plass enda. Men her mangler det så mange vesentlige funksjoner at det riktige ville vært å informert brukaren av systemet om at systemet er “under utvikling” eller “I beta”. 

Her er ikke muligheter for utsendelse med EHF, historikk, rapporter, og flere forsendelsesmetoder er bare noe av det som mangler.

Alt er selvsagt ikke negativt. Vi opplever systemet som veldig raskt og intuitivt. Det er tilpasset for bruk både på dataskjerm og mobil, og det har er en behagelig bruk av farger. 

Da dette er et gratis verktøy så kan en selvsagt ikke forvente å få bøttevis av funksjonalitet og nyttige funksjoner. Men det er likevel flere konkurrenter på markedet som tilbyr mer på sine gratisversjoner enn det dette systemet kan levere på nåværende tidspunkt.

Informasjon:

Lenke til nettsted: https://www.systima.no

Jevnlig oppdatert: Ukjent

Laget av: Systima AS

Sist sjekket: 16/12/2020